Disa nga hapat për të siguruar biznesin apo platformën tuaj në hapësirën kibernetike

  • January 17, 2020

Disa nga hapat për të siguruar biznesin apo platformën tuaj në hapësirën kibernetike

Image may contain: one or more people, text that says 'findbu a service hackers as IDENTIFY YOUR SECURITY VULNERABILITIES'

Shumica e bizneseve të vogla dhe të mesme kanë tendencë të kenë një ide të gabuar se për shkak të madhësisë së tyre, hakerat do të jenë më pak të interesuar për ta dhe përkundrazi do të preferojnë të synojnë ti sulmojnë faqet e internetit të bizneseve të mëdha. Në fakt, sipas një studimi të fundit të kryer nga Verizon Data Breach Investaction, 43% e synimeve të hakerave janë biznese të vogla dhe të mesme. Këto statistika janë dëshmi se bizneset e vogla dhe të mesme janë më të prekshme nga sa imagjinohej.

Kjo është një thirrje per zhvilluesit e aplikacioneve (programerat), kompanitë apo persona që kanë platforma online që të ndërmarrin të gjitha hapat e nevojshëm për të siguruar që faqet e internetit dhe klientët e tyre janë të sigurt nga çdo formë e cenueshmërisë. Bërja e kësaj mund të duket si një qellim i vështire, veçanërisht në botën me rreziqe online, ku asgjë nuk duket e sigurt. Por mund të bëhet. Më poshtë janë disa nga këshillat thelbësore të sigurisë në internet që mund të arrihen dhe krijojnë linjën e parë të mbrojtjes.

FindBUG CrowdSource Penetration Testing vs Traditional Penetration Testing

Bëhuni pjese e platformës FINDBUG dhe siguroni websitin tuaj nga sulmet kibernetike te hakereve qëllimkeq. Platforma e FINDBUG përmes eksperteve te sigurisë kibernetike me përvoje shumëvjeçare ne Kosovë dhe ne bot ndihmon ne gjetjen e dobësive dhe lëshimeve ne platfomen e juaj. Shumicën e rasteve bizneset apo korporatat e mëdha punësojnë punëtor për ta testuar platformën e tyre se a është e cenueshme nga sulmet kibernetike. Këtu mund të jenë 3 punëtor ku secili ka rrogë të caktuar mujore, nga aspekti ekonomik ju bie të paguani më shumë kurse nga aspekti produktiv i arritjes së një sigurie më të mirë, nuk merrni siguri më të mirë në krahasim me shërbimin e FindBUG. Për arsye se platforma e krijuar nga FindBUG mundëson ndërmjetësimin e hakerave anembanë botës dhe bizneseve ku bizneset kanë mundësi të testojnë platformën e tyre nga një rrjet prej 300 hakerave ndërkombëtare dhe vendorë a po më shumë me një çmim që ti si kompani mundësh me e vendosë. Kjo ta mundëson për te paguar vetëm për rezultat si për shembull vetëm për dobësitë çka identifikohen, kurse nga aspekti produktiv i bije që sa ma shumë hakera aq ma shume logjika dhe mendje në identifikimin e zbrazëtirave. Regjistrohu tek https://findbug.io/

Vendosni një firewall të aplikacionit në internet (WAF)

Një firewall i aplikacionit në internet mbron një faqe interneti kundër qasjes keqdashëse nga burime të dyshimta dhe të paautorizuara. Këtë e arrin duke monitoruar dhe filtruar trafikun HTTP që ndodhin ndërmjet internetit dhe aplikacioneve. Firewallat tradicional plotësojnë teknikat tradicionale të sigurimit të aplikacioneve në internet duke përdorur firewalls të korporatave dhe serverë të përforcuar të internetit të cilat janë prape te domosdoshëm por jo aq efektivë në infrastrukturën moderne. Ndërsa WAF është shumë efikas në mbrojtjen e faqeve të internetit kundër sulmeve kibernetike, filtron kërkesat HTTP midis aplikacioneve dhe derguesit. Waf do të ketë gjithashtu rendesi të madhe në mbrojtjen e qasjes se administratoreve shfrytëzuesve apo klientëve, SQL injection, mbrojtjen në prapavijë dhe sulmet XSS etj. 

Autentifikimi i shumëfishtë

Autentifikimi i shumëfishtë rrit pikat e forta të sigurisë në çdo ueb faqe. Autentifikimi me shumë hapa është kur një përdorues duhet të verifikon identitetin e tij më shumë se një herë para se të hyjë në faqen e tij. Për shembull, një përdorues do të duhet të fusë detajet e hyrjes së tij së bashku me një kod që i dërgohet adresës së tij të postës elektronike ose numrave të telefonit në formën e një mesazhi me tekst për të përfunduar procedurën e hyrjes. Edhe pse procedura mund të duket e rëndë , është një masë e nevojshme sigurie që çdo kompani në internet duhet të ketë për klientët. Është gjithashtu mirë të sigurohet që proceset e verifikimit të mbeten sa më të sigurta të jetë e mundur. Kodi nuk duhet të bjerë në duart e hakerave keqdashës.

Përdorni një reverse proxy server

Ekzistojnë dy serverë proxy si forward proxy server dhe reverse proxy server. Eshtë thelbësore që çdo përdorues të kuptojë ndryshimin midis këtyre dyve. Forward proxy server është përgjegjës për të luajtur rolin e një ndërmjetësi midis klientëve dhe serverëve në internet. Kur klientët bëjnë një kërkesë, është punë e forward proxy server që të bëjë komunikimin e kërkesës në emër të klientit. Avantazhi i kësaj është se ai mund të ndihmojë në zvogëlimin e kufizimeve institucionale të shfletimit dhe bllokimin e qasjes të padëshiruar, veçanërisht në faqet e mediave sociale.

Nga ana tjetër, reverse proxy server siguron që nuk ka komunikim të drejtpërdrejtë midis klientit dhe serverit origjinal. Kjo ndihmon në përmirësimin e sigurisë së faqes në internet. Ndihmon gjithashtu në mbrojtjen DDoS dhe balancimin e ngarkesës. Reverse proxy server ndihmon që adresa IP e serverëve origjinalë të mos zbulohet duke e bërë atë më të sigurt.

Instaloni SSL Certificate

Instalimi i një certifikate SSL është një nga këshillat thelbësore të sigurisë për faqen në internet. Një certifikatë SSL luan një rol vendimtar në krijimin e një lidhjeje të sigurt midis një serveri dhe shfletuesit. Pa SSL, hakerat me qëllim të keq do të përdorin me lehtësi informacionin që po përcillet. Përdorimi i një Certifikate SSL gjithashtu është plusi madh për faqet e internetit të klientëve tuaj sepse përmirëson besimin e përdoruesit.

Bëni vazhdimisht update aplikacioneve apo sistemeve tuaja 

Updatet e sistemeve apo web aplikacioneve zakonisht shoqërohen me veçoritë më të përparuara dhe të pasura të sigurisë. Ekipet e developerve përpiqen të zbulojnë të metat dhe dobësitë e sigurisë që mund t’i bëjnë faqet e internetit të pasigurta dhe përpiqen t’i rregullojnë ato. Prandaj është thelbësore që kur upgraded te reja te vijnë, ju duhet ta merrni atë si përgjegjësi për të siguruar që klientët tuaj të marrin dhe instalojnë updatetin sa më shpejt të jetë e mundur. Rezultatet e dështimit për të bërë këto upgrades mund të jenë katastrofale.