IDENTIFIKO Fake Pages në Facebook

  • December 25, 2019

IDENTIFIKO Fake Pages në Facebook

Kohëve të fundit është shtuar hapja e faqeve të rrejshme në Facebook në emër të kompanive të mëdha në Kosovë me qëllim të dëmtimit të imazhit dhe mashtrimit të qytetarëve.

Qëllimi i këtyre personave është krijimi i një audience në Facebook përmes mashtrimit në emër të disa kompanive. Me qëllim të vetëdijësimin dhe informimin të qytetarëve që t’iu shmangen dhe mos të bien pre e këtyre mashtrimeve ne kemi hartuar hapat si të identifikohen fake llogarit.

Një prej faqeve në Facebook e cila ngjason me faqen Neptun Kosova ka publikuar një artikull ‘kinse’ jepen 3X IPHONE 11 PRO,2X Laptop HP Pavilion,1X Frigorifer Samsung e krejt çka duhet bërë për ti “fituar” këto shpërblime është ta bëni like komentin e ta shpërndani artikullin. E artikuj tjerë të njëjt si ky mund ti hasni shpesh kohëve të fundit

Si të identifikoni fake pages:

  • Postimet ndër vite
  • Duhet shikuar a eksiston faqe e verifikuar e biznesit
  • Numri i pëlqimeve në faqe
  • Data e krijimit të faqes
  • Uebfaqia zyrtare a ka thirrjen promocionale.

Për të ndërtuar një ambient më të sigurt kibernetike, preferohet që të raportoni faqet e dyshimta. Procedura e thjeshtesuar si mund të raportoni një faqe në Facebook që pretendon se është dikush tjetër (faqet e rrejshme)

1. Klikoni te profili i faqes

2. Klikoni …(3 pikat) nga lart djathtas dhe selektoni Find Support or Report Page.

3. Klikoni Scams and Fake Pages.

4. Zgjidhni opsionin që përshkruan më së miri Faqen e rrejshme.

5. Klikoni Send

Disa nga faqet e hulumtuara të cilat janë fake:

Faqja fake e IPKO’s🚫:

https://www.facebook.com/ipko.rrethiyte
Faqja origjinale  e IPKO’s🆗:
https://www.facebook.com/IPKO.Rrethiyt
Faqja  fake e NEPTUN🚫:
https://www.facebook.com/NEPTUN.KOSOVA
Faqja origjinale e NEPTUN🆗:
https://www.facebook.com/NeptunKS
Faqja Fake e Devolli Princ Caffe🚫:
https://www.facebook.com/Princ-Caffe-112617513541716/
Faqja origjinale e Devolli Princ Caffe🆗:
https://www.facebook.com/devolliprinccaffe
Faqja fake e Hib Petrol🚫:
https://www.facebook.com/Hib-Petrol-109631103822443
Faqja origjinale e Hib Petrol🆗:
https://www.facebook.com/hibpetrol/