Rëndësia e sigurisë kibernetike për bizneset

  • June 18, 2020

Rëndësia e sigurisë kibernetike për bizneset

Rëndësia e sigurisë kibernetike në biznes nuk duhet të anashkalohet kurrë, pasi nga viti në vit, sulmet në internet po rriten çdo dite e më shume në të gjithë globin.

Sipas statistikave, sa më i madh të jetë biznesi, aq më shumë ka të ngjarë të pesoni nga një sulm kibernetik. Sidoqoftë, kjo sigurisht nuk do te thote që bizneset e vogla dhe të mesme jane jashte rrezikut. Asnjë biznes që është i pranishëm në internet nuk është imun ndaj një sulmi në internet, dhe implikimet financiare, fizike dhe ligjore të një sulmi ndaj çdo biznesi mund të jenë absolutisht shkatërruese.

Në dekadat e fundit, teknologjia është integruar gati ne qdo vend pune. Tani po jetojmë në një botë më të përparuar teknologjikisht e cila, megjithëse e dobishme, na ekspozon ndaj rrezikut të shtuar të krimit kibernetik ne internet . Në Sh.B.A., më shumë se 4,000 sulme ransomware kanë ndodhur në baza ditore që nga viti 2016 – një rritje 300% nga 2015. Ndërkohë, afro 130,000 biznese në Mbretërinë e Bashkuar pësuan një formë sulmin kibernetik në 2018.

Masat që duhet të ndërmarrë çdo biznes

  • Teknologjia

Qdo biznes me i pranishem në internet duhet të investojë në me masa të advancuara të sigurisë kibernetike, duke përfshirë firewalls, lidhje të koduara, mbrojtje të të dhënave dhe mbrojtje të ransomware. Filtra të spamit duhet të konfigurohen për të parandaluar mberritjen e emailave phishing te punonjësit tuaj.

Gjithashtu antivirusi duhet të updated rregullisht për të ndihmuar në sigurimin pajisvjeve kompjuterike.

  • Data Backup

Të dhënat tuaja duhet ti beni back up rregullisht. Ky hap i thjeshtë zvogëlon rrezikun e humbjes së gjithçkaje nëse sistemi juaj dështon ose një haker merr sistemin tuaj peng. Dosjet konfidenciale dhe të ndjeshme të ndërmarrjes duhet të mbështeten në një strukturë ruajtjeje të largët dhe të pa lidhur (siç janë kopjet rezervë offline.) Krijimi i kopjeve rezervë mund të zvogëlojë nevojën për të paguar një shpërblim per kthimin e tyre.

  • Ndergjegjsimi,pergatitja dhe investimi 

Nuk duhet të pritet që departament i IT të zvogloj të gjitha rreziqet e sigurisë së IT. I gjithë ekipi juaj duhet të jetë i trajnuar për të rritur vetëdijen e tyre mbi kërcënimet specifike (përfshirë phishing) dhe të zvogëlojnë gjasat që ata të bien viktima të sulmeve kibernetike.

Paswordat e dobet

Një nga kërcënimet më të mëdha të sigurisë në internet që prekin bizneset në të gjithë botën janë fjalëkalimet e dobëta. Disa karakteristika përfshijnë paswordat e shkurtër, karaktere ose numra të dukshëm dhe fjalëkalime të thjeshta. Perdorimi i fjalëkalimeve më të fortë është një mënyrë e thjeshtë për të zbatuar masa më të forta sigurie brenda biznesit tuaj.

  • Pergjigja ndaj incidenteve 

Një plan per përgjigjen e incidenteve është një komponent kryesor i një programi të qeverisjes së të dhënave që mund të ndihmojë në uljen e kostos së shkeljeve të të dhënave. Ai duhet të përfshijë:

  • Identifikimi i backup it te fundit  dhe rivendosjen e tij
  • Protokollet e komunikimit me inctitusionet e ligjit
  • Procedurat e izolimit për PC të infektuar,hakuar ose sulmuar
  • Procedurat e izolimit për pajisjet që nuk janë infektuar

Burimi: https://www.8ways.ch/en/digital-news/importance-cyber-security-businesses