Sa të rrezikshme janë sulmet në internet?

  • June 29, 2020

Sa të rrezikshme janë sulmet në internet?


Eshtë e zakonshme të mendosh se sa e rrezikshme është diçka qe mund te shkaktoj deme fizike. Një tornado është e rrezikshme sepse mund të shkatërrojë pronën. Një tigër është i rrezikshëm sepse mund të sulmojë një person. Po në lidhje me një sulm ku nuk preket asgjë fizike, e lëre më të shkatërrohet? Shkeljet e sigurisë në internet mund të rezultojnë që hakerat të hapin rrugën e tyre në llogaritë bankare, të dhënat mjekësore, llogaritë e mediave sociale, dhe më shumë. Pa u takuar me ju, një haker mund të zbulojë detajet tuaja private, te keqperdor në emrin tuaj, të vjedhë para nga llogaritë tuaja, apo edhe tiu shantazhoj me para qe mos ti bëjë  ndonjë nga krimet e lartpermendura. Kur bëhet fjalë se sa i rrezikshëm është një sulm në internet, përgjigjja është potencialisht shkatërrues. Dhe problemi  vetëm po rritet .

A duhet të shqetësohem për një sulm në internet?


Të gjithë duhet të shqetësohen nga sulmet në internet. Eshtë një mit që vetëm korporatat e mëdha duhet të shqetësohen nga hakerat që përpiqen të marrin informacione ose karta krediti e tyre. Në fund të fundit, të dhënat dhe kartat e kreditit që po kërkojnë i përkasin individëve, qoftë punonjës të korporatave ose klientëve.

Cilat janë rreziqet e sulmeve në internet?

Siç u përmend më lart, ekzistojnë mënyra të ndryshme që një haker mund të përdor informacionin ose të dhënat tuaja personale në dobi të tyre. Një kompani e çdo madhësie mund të humbasë reputacionin e tyre dhe klientët e vlerësuar nëse janë hakuar. Në fund të fundit, kush dëshiron të bëjë biznes me dikë që nuk mund të mbajë të sigurt informacionin e kartës tuaj të kreditit?

Shumë njerëz kanë dëgjuar historinë e një personi që shkoi për të marrë një hipotekë për të blerë shtëpinë e tyre të parë dhe u tronditën kur mësuan se dikush kishte vjedhur identitetin e tyre në internet dhe kishte marrë tashmë një hipotekë masive në emrin e tyre. Histori të ngjashme ndodhin gjatë gjithë kohës me informacionin e marrë përmes hakerave dhe sulmeve në internet. Një sulm në internet mund të mos ndikojë fizikisht një person, por dëmi që mund të bëjë në jetën e tyre mund të jetë po aq shkatërrues.

Si mund të ndihmoj në luftën kundër sulmeve në internet?

Për disa, nuk është e mjaftueshme të qëndronoj pa bere asgje dhe të shikojn se si sulmet në internet ndodhin. Disa njerëz duan të ndalojnë hakerat nga gjurmimet e tyre dhe të sigurohen që ata nuk mund të futen në sistemet kompjuterike dhe të shkaktojnë deme. Për kta njerëz, eshte fusha e njohur si  fusha e sigurisë nkibernetik.

Burimi: https://www.ecpi.edu/blog/how-dangerous-are-cyber-attacks